Tuesday, April 12, 2011

RAM: Krisis di Mena boleh bantu kewangan Islam Malaysia

 

KUALA LUMPUR, 12 April – Ketegangan politik di rantau Timur Tengah dan Afrika Utara (Mena) berkemungkinan menyebabkan perhatian beralih ke pasaran kewangan Islam Malaysia.

Dipetik Bernama Online, Ketua Penarafan Islam RAM Rating Services Bhd, Zakariya Othman berkata, memandangkan pasaran kewangan Islam Malaysia berkembang maju, disertai dengan persekitaran undang-undang dan kawal selia yang baik serta mesra pelabur, ia berada pada kedudukan bersedia untuk menarik sebahagian besar modal dari Timur Tengah atau yang pada mulanya menuju ke rantau itu.

Syarikat-syarikat yang berpangkalan di rantau Teluk semakin memandang ke arah Malaysia dan sehubungan itu, Gulf Investment Corporation yang berpangkalan di Kuwait baru sahaja menerbitkan sukuk dalam nilai ringgit bersamaan dengan AS$164 juta pada Februari lalu,  terbitan sulung di bawah program nota jangka sederhana Islamnya yang bernilai AS$1.1 bilion.

“Pasti ada lebih banyak penerbit dan pelabur yang inginkan kestabilan yang boleh didapati dalam pasaran Islam Malaysia,” Zakariya dilaporkan berkata pada Persidangan Pelaburan & Kewangan Islam Timur Tengah Tahunan Pertama di Dubai.

Beliau juga berkata terbitan sukuk dari negara-negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) amat kecil dan tidak seperti diharapkan dalam suku pertama 2011.

“Ini tidak menghairankan kerana rantau itu mengalami pelbagai revolusi,” katanya.
Kata beliau, Bahrain, yang secara tradisinya merupakan penerbit utama sukuk pada peringkat korporat dan juga kerajaan, belum melaksanakan sebarang janji niaga besar setakat ini tahun ini dan barangkali buat sementara waktu ini, memandangkan landskapnya yang tidak kondusif.

Malaysia Insider, 12 April 2011
RAM: Increasing Demand for Takaful in Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Al Qur'an

Listen to Quran
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More